#RealStories

"I don't want to make an impact on people, I want to make an impact on the industry."

16 februari 2018

In zijn jeugd was Henk veel aan het werk in de varkensboerderij van zijn vader. De groei van het bedrijf bracht een enorme hoeveelheid mest met zich mee; een serieus probleem. Zij hebben dit voor henzelf opgelost en vervolgens opgeschaald. Het bleek de oplossing voor een wereldwijd probleem.

In 1998 werd het mestprobleem in het bedrijf zo groot dat Henk’s vader besloot er òf een oplossing voor te creëren, òf te stoppen met het bedrijf. Want de kosten waren te hoog, een half miljoen gulden ieder jaar. Een ondernemer, een leider, geeft zich niet zomaar gewonnen en ziet in een probleem ook een mogelijkheid tot groei. Stoppen ging het niet worden.

In samenwerking met een Zwitsers bedrijf ontwikkelden ze de eerste mestverwerkingsmachine. Die walst een groot deel van het vocht er uit en vermindert daarmee het volume voor 50%. Mest bestaat voor 95% uit water. Dus als al het water afgescheiden kan worden blijft er een aanzienlijk kleinere massa over om weg te transporteren. Dat scheelt direct enorm in kosten.

Henk speelde een grote rol in de doorontwikkeling van de machine. In 2003 was het punt bereikt waarop zij alle mest van hun eigen varkens konden verwerken. Een mijlpaal. Op dit moment helpen ze ieder jaar 150 lokale boeren om in totaal 500.000 m3 op meerdere locaties te verwerken tot water en geconcentreerde mest.

De oplossing van de dit lokale probleem bied gelijk de oplossing voor het wereldwijde probleem. Het voer voor de dieren in Noord-Europe wordt verbouwd aan de andere kant van de wereld. Maar de mest, en dus de vruchtbare grondstoffen, gaan niet terug. Tot nu. Dankzij de mestverwerking en enorme vermindering in massa kan nu de minderalenbalans in de wereld weer hersteld worden. Dat is het effect van innovatie.

Henk is een pionier, een straight-line ondernemer, een leider en een wereldverbeteraar.

tekst: Jeremy van Bedijk beeld: Dennis de Pijper

#RealStories

Afleveringen

Succesvolle ondernemers hebben een aantal duidelijke overeenkomsten, uitgedrukt in totaal verschillende levens. Het is bijzonder interessant om te onderzoeken waar het hem nou precies in zit. In #RealStories creëren wij mini documentaires van ondernemers met een verhaal. Soms herkenbaar, soms excentriek, soms dood normaal, altijd waardevol en inzichtrijk. Voor jou aanbevolen:

Klik hier voor een overzicht van alle #RealStories afleveringen.

Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer er nieuwe afleveringen online komen?

Laat hieronder je naam en email adres achter om als eerste een bericht te ontvangen wanneer er een nieuwe aflevering online staat.